Drukuj przepis
Racuchy z serem

Racuchy z serem

Puszyste i delikatne racuchy z serem przygotowane z ciasta na pianie z białek, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, pyszne z dżemem.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na racuchy serowe, racuchy z serem
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 25 min
Liczba porcji 20 sztuk
Liczba kalorii 68 kcal

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru czubate
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • plasterki jabłka opcjonalnie

Jak zrobić

Piana z białek

  1. Białka oddzielamy od żółtek (wkładamy do idealnie suchego i czystego naczynia), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy i znów ubijamy.

Jajka utarte z mąką

  1. Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy mikserem.

Masa serowa do racuchów

  1. Stopniowo dodajemy ser, następnie mleko i cały czas ucieramy mikserem aż do uzyskania gęstej, serowej masy.

Ciasto na racuchy

  1. Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek za pomocą łyżki i mamy gotowe ciasto na racuchy.

Racuchy na patelni do naleśników

  1. Na rozgrzaną patelnię patelnię nakładamy ciasto, tworząc niewielkie racuszki. Do środka każdego racucha (zanim ciasto się zetnie) możemy włożyć plasterek jabłka. Smażymy z obu stron na złocisto-brązowy kolor (obracamy za pomocą np. drewnianej łopatki). Do pierwszego smażenia możemy użyć odrobiny oleju (np. w sprayu) – potem w zasadzie już nie trzeba.
  2. Podajemy z dżemem jabłkowym (lub innym, owocowym), możemy dodać polewę czekoladową i bitą śmietanę.

Moje porady

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana - jak ubić
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Racuchy z serem
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 10 cm średnicy))
Liczba kalorii 68 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 37mg 12%
Sód 109mg 5%
Potas 68mg 2%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 3g
Białko 4g 8%
Witamina A 1.8%
Witamina C 0.1%
Wapń 3.4%
Żelazo 1.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.