Racuchy z serem

Racuchy z serem

Puszyste i delikatne racuchy z serem przygotowane z ciasta na pianie z białek, smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, pyszne z dżemem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 15 min
Total Time: 25 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: racuchy serowe, racuchy z serem
Servings: 20 sztuk
Calories: 68kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru czubate
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
  • plasterki jabłka opcjonalnie

Instructions

Piana z białek

  • Białka oddzielamy od żółtek (wkładamy do idealnie suchego i czystego naczynia), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy i znów ubijamy.

Jajka utarte z mąką

  • Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy mikserem.

Masa serowa do racuchów

  • Stopniowo dodajemy ser, następnie mleko i cały czas ucieramy mikserem aż do uzyskania gęstej, serowej masy.

Ciasto na racuchy

  • Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek za pomocą łyżki i mamy gotowe ciasto na racuchy.

Racuchy na patelni do naleśników

  • Na rozgrzaną patelnię patelnię nakładamy ciasto, tworząc niewielkie racuszki. Do środka każdego racucha (zanim ciasto się zetnie) możemy włożyć plasterek jabłka. Smażymy z obu stron na złocisto-brązowy kolor (obracamy za pomocą np. drewnianej łopatki). Do pierwszego smażenia możemy użyć odrobiny oleju (np. w sprayu) – potem w zasadzie już nie trzeba.
  • Podajemy z dżemem jabłkowym (lub innym, owocowym), możemy dodać polewę czekoladową i bitą śmietanę.

Notes

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Bita śmietana - jak ubić
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 1sztuka (ok. 10 cm średnicy) | Calories: 68kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 4g | Fat: 2g | Cholesterol: 37mg | Sodium: 109mg | Potassium: 68mg | Sugar: 3g | Vitamin A: 1.8% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 3.4% | Iron: 1.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!