Żółtka mieszam z mlekiem, bułką tartą i przyprawami.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
Na mniejszej patelni szklę cebulę, dodaję cukinię i delikatnie podsmażam, aż zmięknie.
Masę żółtkowo-mleczną łączę ostrożnie z białkami, podsypując mąką.
Nakładam całość na przesmażoną cukinię, wyrównuję powierzchnię łyżką i smażę, aż całość się zetnie (można delikatnie odgiąć brzeg omletu drewnianą łopatką lub łyżką i sprawdzić, czy nie przypalił się od spodu).
Gdy pora obrócić omlet na drugą stronę, przykrywam mniejszą patelnię większą, mocno przytrzymuję obydwie rączki i... obracam do góry dnem! Teraz mała patelnia jest u góry, a duża na dole.
Dosmażam omlet na dużej patelni, potem zsuwam na talerz i podaję z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym.