Tarta ze szpinakiem na półkruchym cieście z mąki krupczatki, upieczona z masą z pianą z białek, dzięki której warstwa szpinaku jest puszysta i delikatna. Najlepsza tarta ze szpinakiem i dekoracją z wałeczków kruchego ciasta.
2szklanki mąkinajlepsza do kruchego ciasta będzie mąka krupczatka; najniższy indeks glikemiczny będzie można uzyskać z mąką orkiszową
5łyżek śmietany
1jajko
½łyżeczki soli
200gmasła1 kostka
1łyżka cukrumożna zastąpić miodem lub ksylitolem
Masa szpinakowa
1,5kgszpinaku
3jajkaoddzielone białka od żółtek
100gsera feta
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
1cebuladrobno pokrojona
pieprz
gałka muszkatołowa
masłokilka łyżek
Instructions
Ciasto
Rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W misce siekam mąkę z masłem. Dodaję cukier, sól, śmietanę i jajko, zagniatam ciasto.
Ciasto wykładam na foremce do tarty (można zostawić ¼ ciasta do ozdobienia wierzchu tarty) i podpiekam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C.
W czasie pieczenia ciasta przygotowuję masę szpinakową. Na patelni na maśle podsmażam cebulę z czosnkiem. Odkładam na talerz.
Przygotowanie masy szpinakowej
Umyty szpinak osuszam i duszę pod przykryciem, aż zmniejszy objętość o połowę.
Odciskam nadmiar wody, odlewam, dodaję na patelnię masło, cebulę ze szpinakiem i ser feta. Duszę całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję 3 żółtka, mieszam całość aż do połączenia składników i zgęstnienia.
Doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszanie masy szpinakowej z pianą z białek
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszam ze szpinakiem.
Wykładanie masy i pieczenie
Wykładam masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu można ozdobić wałeczkami kruchego ciasta) i ponownie wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 °C (nie otwieram drzwiczek w trakcie pieczenia!).
Podaję na ciepło lub na zimno, w obu wariantach smakuje wyśmienicie :).