Domowa nutella fit dietetyczna

Domowa nutella

Domowa nutella fit z orzechów laskowych, gorzkiego kakao, syropu z agawy oraz mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes
Course: Deser, Półprodukt
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: domowa nutella fit
Servings: 1 mały słoiczek, ok. 200 g
Calories: 498kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • ½ szklanki orzechów laskowych blanszowane; można zastąpić niesolonymi nerkowcami lub orzechami macadamia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao to musi być kakao wysokiej jakości o dobrym smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym, najlepiej w wersji niskotłuszczowej
  • 3 łyżki syropu z agawy można zastąpić 4 łyżkami cukru brzozowego czyli ksylitolu lub 3 łyżkami masła daktylowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego zamiast oleju można dodać więcej jogurtu lub mleka kokosowego, to znacząco obniży zawartość tłuszczu w kremie
  • 1 szczypta soli opcjonalnie

Instructions

  • Orzechy mielę na drobny pyłek w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy, na najwyższych obrotach, po kilka sekund, z przerwami, żeby nie przepalić silniczka.
  • Dodaję olej, syrop z agawy i sól, znów powtarzam mielenie po kilka sekund, do połączenia składników w gęstą pastę.
  • Dokładam kakao i jogurt, znów mielę w kilkusekundowych partiach, robiąc odstępy, do uzyskania konsystencji płynnego, delikatnie lejącego masła.
  • Przechowuję domową nutellę w lodówce, w zamkniętym słoiczku, przez ok. 1 tydzień.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 498kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 7g | Fat: 40g | Saturated Fat: 20g | Cholesterol: 3mg | Sodium: 36mg | Potassium: 373mg | Fiber: 5g | Sugar: 24g | Vitamin A: 30IU | Vitamin C: 1.9mg | Calcium: 81mg | Iron: 2.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!