Domowa nutella fit dietetyczna

Domowa nutella

Domowa nutella fit z orzechów laskowych, gorzkiego kakao, syropu z agawy oraz mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Deser, Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: domowa nutella fit
Liczba porcji: 1 mały słoiczek, ok. 200 g
Kalorie: 498kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • ½ szklanki orzechów laskowych blanszowane; można zastąpić niesolonymi nerkowcami lub orzechami macadamia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao to musi być kakao wysokiej jakości o dobrym smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym, najlepiej w wersji niskotłuszczowej
  • 3 łyżki syropu z agawy można zastąpić 4 łyżkami cukru brzozowego czyli ksylitolu lub 3 łyżkami masła daktylowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego zamiast oleju można dodać więcej jogurtu lub mleka kokosowego, to znacząco obniży zawartość tłuszczu w kremie
  • 1 szczypta soli opcjonalnie

Jak zrobić

  • Orzechy mielę na drobny pyłek w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy, na najwyższych obrotach, po kilka sekund, z przerwami, żeby nie przepalić silniczka.
  • Dodaję olej, syrop z agawy i sól, znów powtarzam mielenie po kilka sekund, do połączenia składników w gęstą pastę.
  • Dokładam kakao i jogurt, znów mielę w kilkusekundowych partiach, robiąc odstępy, do uzyskania konsystencji płynnego, delikatnie lejącego masła.
  • Przechowuję domową nutellę w lodówce, w zamkniętym słoiczku, przez ok. 1 tydzień.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 498kcal | Carbohydrates: 35g | Białko: 7g | Fat: 40g | Tłuszcze nasycone: 20g | Cholesterol: 3mg | Sód: 36mg | Potas: 373mg | Fiber: 5g | Cukier: 24g | Witamina A: 30IU | Witamina C: 1.9mg | Wapń: 81mg | Żelazo: 2.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!