Muffiny marchewkowe na mące orkiszowej, słodzone ksylitolem, z sokiem pomarańczowym bez mleka i laktozy, dodatkiem orzechów, żurawiny i cynamonu. Szybkie, łatwe muffiny marchewkowe - najlepsze!
1szklanka mąkipszenna tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo bezglutenowa; przesiana; można zastąpić mieszanką „pół na pół” mąki razowej i gryczanej
2łyżeczki proszku do pieczenia
¼-½szklanki cukrupolecam zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; ilość cukru zależy od stopnia słodkości marchewki
½-1łyżeczka cynamonu
½szklanki orzechówwłoskie lub nerkowce
½szklanki suszonej żurawiny
½szklanki gorzkiej czekoladyw kawałkach; można zastąpić białą czekoladą
Składniki mokre
2jajka
½szklanki soku pomarańczowego
½szklanki olejuo łagodnym smaku
1szklanka tartej marchewkiok. 2 duże marchewki
Instructions
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 st. C.
Jajka rozkłócam widelcem w miseczce razem z olejem i sokiem z pomarańczy.
Przelewam mieszankę do miski z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem. Dokładnie mieszam widelcem, do połączenia składników.
Dodaję do ciasta marchewkę, żurawinę i orzechy, mieszam chwilę.
Za pomocą dwóch łyżek przekładam masę do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami.
Wstawiam do piekarnika na ok. 23-25 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu muffiny od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremkach, na kratce.
Muffiny marchewkowe bez cukru - zamiast cukru można dodać do masy 1 dojrzałego, rozduszonego widelcem banana lub posłodzić ciasto masłem daktylowym, ksylitolem albo syropem z agawy Muffiny marchewkowe bez jajek - każde 1 jajko można zastąpić zmielonym lnem złocistym lub siemieniem lnianym (1 łyżka zalana 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawiona do napęcznienia) Muffiny marchewkowe wegańskie - bez jajek, z wegańską czekoladą, na oleju roślinnym Muffiny marchewkowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową i wykorzystać produkty bezglutenowe: proszek do pieczenia i czekoladę Przydatne poradniki: