Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu czyli smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania pasta do kanapek, sałatek, makaronu, ryżu i kaszy. Pesto z jarmużu ze słonecznikiem, czosnkiem i olejem lnianym, najlepsze pesto jarmużowe.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Keyword: pesto z jarmużu
Liczba porcji: 200 g
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 garście jarmużu świeży lub sparzony i dobrze odciśnięty; sparzony będzie miał delikatniejszy smak
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju lnianego można zastąpić oliwą o smaku bez goryczki
  • 50 g parmezanu utarty na tarce o drobnych oczkach
  • 50 g ziaren słonecznika opcjonalnie; uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w płatkach lub orzechami nerkowcami, albo pestkami dyni
  • ½ łyżeczki soku z cytryny opcjonalnie

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, po kilka sekund, na najwyższych obrotach, z przerwami (żeby nie przepalić silniczka).

Video

Wskazówki

Pesto z jarmużu można przygotować bez blendera, korzystając ze sparzonego i odciśniętego jarmużu, ucierając wszystkie składniki ręcznie w moździerzu, tak samo jak w przypadku pesto z bazylii.
Pesto z jarmużu wegańskie - parmezan można pominąć lub zastąpić go tofu
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!