Racuszki drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki drożdżowe na śniadanie lub podwieczorek.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 20 min
Cook Time: 25 min
Total Time: 45 min
Course: Deser, Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: racuchy drożdżowe, racuszki drożdżowe
Servings: 24 sztuki
Calories: 98kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550
  • 50 g drożdży świeże
  • szklanki mleka lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe)
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko opcjonalnie

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • cukier puder

Instructions

  • Z mąki przesianej z solą formujemy w dużej misce kopiec, w środku tworzymy zagłębienie i rozkruszamy drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  • Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  • Dodajemy jajko i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażymy racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekorujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem, można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo suszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 12 cm) | Calories: 98kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 3g | Fat: 1g | Cholesterol: 8mg | Sodium: 58mg | Potassium: 57mg | Sugar: 1g | Vitamin A: 0.7% | Calcium: 2.1% | Iron: 5.9%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!