Drukuj przepis
Racuszki drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki drożdżowe na śniadanie lub podwieczorek.

Danie Deser, Śniadanie
Kuchnia Polska
Przepis na racuchy drożdżowe, racuszki drożdżowe
Przygotowanie 20 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 24 sztuki
Liczba kalorii 98 kcal

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550
  • 50 g drożdży świeże
  • szklanki mleka lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe)
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko opcjonalnie

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • cukier puder

Jak zrobić

  1. Z mąki przesianej z solą formujemy w dużej misce kopiec, w środku tworzymy zagłębienie i rozkruszamy drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  2. Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  3. Dodajemy jajko i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.

  4. Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażymy racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).

    Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.

  5. Gotowe racuchy dekorujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem, można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo suszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Racuchy drożdżowe
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 12 cm))
Liczba kalorii 98 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 8mg 3%
Sód 58mg 2%
Potas 57mg 2%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Cukry 1g
Białko 3g 6%
Witamina A 0.7%
Wapń 2.1%
Żelazo 5.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.