Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami według inspiracji z podróży do Maroka czyli przepis na tamtejszy omlet berberyjski. Pyszna jajecznica z pomidorami, cebulą, kaparami, oliwkami i rukolą - przepis krok po kroku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
2
minutes
minutes
Cook Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
7
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Marokańska, Polska
Keyword:
jajecznica z pomidorami, jajecznica z pomidorem, omlet berberyjski
Servings:
2
osoby
Calories:
293
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
jajka
1
cebula
mała, drobno pokrojona
1
pomidor
mały, pokrojony w dużą kostkę
2-4
łyżki
kaparów
i/lub 6 czarnych oliwek pokrojonych na plasterki
1
garść
rukoli
umyta i osuszona
masło klarowane
do smażenia
Instructions
Cebulę szklę na patelni na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
Dodaję jajka, zwiększam ogień i lekko ścinam białka (jeszcze nie mieszam całości)
Kiedy białka lekko się zetną, mieszam je z żółtkami tak, żeby w jajecznicy zachowały się dwa kolory. Zmniejszam ogień.
Dodaję kapary, oliwki i pomidory, mieszam delikatnie.
Serwuję jajecznicę udekorowaną rukolą i doprawioną odrobiną soli.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
masło klarowane
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja (połowa jajecznicy na 4 łyżkach kaparów i 2 łyżkach klarowanego masła)
|
Kalorie:
293
kcal
|
Węglowodany:
8
g
|
Białko:
12
g
|
Tłuszcze:
23
g
|
Tłuszcze nasycone:
12
g
|
Cholesterol:
365
mg
|
Sód:
188
mg
|
Potas:
384
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1225
IU
|
Witamina C:
14
mg
|
Wapń:
84
mg
|
Żelazo:
2
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!