Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na mleku, najlepszy do mięs serwowanych na gorąco oraz ryb, np. łososia, dorsza czy szczupaka. To prosty do zrobienia sos chrzanowy, którego skład bazuje na beszamelu.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Całkowity czas: 10 min
Danie: Dodatek do obiadu, Półprodukt, Sos
Kuchnia: Polska
Keyword: sos chrzanowy
Liczba porcji: 350 ml
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka tartego chrzanu na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Topię masło w rondelku, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję chrzan i mieszam całość, podgrzewając na średnim ogniu.
  • Dosypuję mąkę, energicznie mieszam i zasmażam całość do uzyskania dość gęstej papki.
  • Dodaję mleko (na początku niewiele, żeby rozprowadzić zasmażkę, następnie pozostałą część) i podgrzewam wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • Kiedy składniki są dobrze wymieszane, zagotowuję sos, od razu zmniejszam ogień i bardzo intensywnie mieszam, aż całość zacznie gęstnieć.
  • W trakcie mieszania i gęstnienia doprawiam sos chrzanowy solą i pieprzem (czarnym lub białym) i dodaję sok z cytryny, żeby trochę urozmaicić mleczny smak.UWAGA: sos będzie gęstniał jeszcze po zdjęciu z ognia, dlatego lepiej zrobić to wcześniej, kiedy nawet wydaje się jeszcze zbyt rzadki, niż za późno - wtedy nabierze grudek.

Video

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!