Sos chrzanowy na mleku, najlepszy do mięs serwowanych na gorąco oraz ryb, np. łososia, dorsza czy szczupaka. To prosty do zrobienia sos chrzanowy, którego skład bazuje na beszamelu.
Dodaję chrzan i mieszam całość, podgrzewając na średnim ogniu.
Dosypuję mąkę, energicznie mieszam i zasmażam całość do uzyskania dość gęstej papki.
Dodaję mleko (na początku niewiele, żeby rozprowadzić zasmażkę, następnie pozostałą część) i podgrzewam wszystko na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Kiedy składniki są dobrze wymieszane, zagotowuję sos, od razu zmniejszam ogień i bardzo intensywnie mieszam, aż całość zacznie gęstnieć.
W trakcie mieszania i gęstnienia doprawiam sos chrzanowy solą i pieprzem (czarnym lub białym) i dodaję sok z cytryny, żeby trochę urozmaicić mleczny smak.UWAGA: sos będzie gęstniał jeszcze po zdjęciu z ognia, dlatego lepiej zrobić to wcześniej, kiedy nawet wydaje się jeszcze zbyt rzadki, niż za późno - wtedy nabierze grudek.