Zupa mleczna

Zupa mleczna najlepsza

Najlepsza zupa mleczna z kaszą jaglaną lub manną, która nie jest mdła dzięki dodatkowi soku z cytryny, a całość wzbogacają pyszne i zdrowe orzechy lub migdały. To bardzo pożywna i zdrowa zupa mleczna na śniadanie.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Keyword: zupa mleczna
Liczba porcji: 3 osoby
Autorka: Superfood po polsku

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy jaglanej alternatywnie można wykorzystać kaszę mannę
  • 1 łyżeczka tapioki sproszkowana lub w drobnych kulkach; można zastąpić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną
  • 1-2 łyżki cukru polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol - jest zdrowszy od klasycznego i ma dwa razy mniej kalorii; można też zastąpić miodem lub syropem z agawy lub ½-1 dojrzałym bananem zmiksowanym z mlekiem w blenderze
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ekstraktu z wanilii; można zastąpić miąższem z ½ laski wanilii albo dużą szczyptą cynamonu
  • migdały w płatkach, siekane orzechy włoskie lub pistacje do posypania uprażone na suchej patelni; w wersji z cynamonem można dodać prażone plasterki jabłek
  • świeża mięta do dekoracji

Jak zrobić

  • Kaszę jaglaną, dokładnie opłukaną w wodzie (woda wypływająca znad kaszy ma być czysta - można wykorzystać ją do podlania kwiatów :)), przelewamy wrzątkiem.
  • Kaszy manny w ten sposób przygotowywać nie trzeba.
  • Zagotowujemy 1 szklankę mleka i dodajemy odcedzoną kaszę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 15 minut (nie odkrywamy i nie mieszamy w trakcie gotowania).
  • Ugotowaną kaszę odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.
  • Pozostałe mleko mieszamy z tapioką (rozcieramy ewentualne grudki) i wybranym środkiem słodzącym. Wlewamy do garnka z kaszą i ponownie wstawiamy na ogień.
  • Gotujemy 2-3 minuty na niewielkim płomieniu, aż mleko się zagrzeje i delikatnie zgęstnieje od tapioki.
  • Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub wanilią, przelewamy do miseczek.
  • Dekorujemy prażonymi migdałami lub orzechami/pistacjami i świeżą miętą.

Video

Wskazówki

  1. Zupę, bez soku z cytryny, można przygotować wcześniej, wieczorem, a rano jedynie odgrzać, dodać sok i bakalie i zaserwować w postaci szybkiego śniadania.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!