Drukuj przepis
Naleśniki francuskie crepes

Crepes – naleśniki francuskie

Naleśniki francuskie crepes serwuje się z konfiturami lub masłem czekoladowym, owocami i bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Danie Deser, Śniadanie
Kuchnia Francuska
Przepis na cienkie naleśniki, crepes, naleśniki francuskie
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 20 min
Całkowity czas 25 min
Liczba porcji 10 naleśników o średnicy ok. 20 cm
Liczba kalorii 116 kcal

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżeczki masła stopione
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy np. konfitura truskawkowa z Perigord, konfitura mirabelkowa z Lotaryngii, konfitura morelowa z Roussillon, konfitura z czarnych wiśni z Pays Basque, konfitura z fig z Prowansji,
  • krem mleczny, kajmak lub krem z kasztanów
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Jak zrobić

  1. Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 1
  2. Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
    Crepes - nalesniki-francuskie - przepis - krok 2
  3. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 3
  4. Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis krok 4
  5. Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
    Crepes naleśniki francuskie - przepis - krok 5

Moje porady

Najlepsza mąka na naleśniki francuskie crepes to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550. Polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny.
Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.

Naleśniki francuskie bez mleka - mleko krowie zastępujemy mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, migdałowym, sojowym lub maślanką

Naleśniki francuskie bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.
Naleśniki francuskie bezglutenowe - 1 szklankę mąki pszennej zastępujemy mieszanką: ½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej najlepszej + ½ szklanki sproszkowanej tapioki
Naleśniki francuskie wegańskie - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym lub arganowym

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  2. Bita śmietana - przepis
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Domowa nutella - przepis

Wartości odżywcze
Crepes – naleśniki francuskie
Wielkość porcji (1 naleśnik (suchy, bez dodatków))
Liczba kalorii 116 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 60mg 20%
Sód 64mg 3%
Potas 96mg 3%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Cukry 2g
Białko 4g 8%
Witamina A 4.4%
Wapń 6.4%
Żelazo 4.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.