Naleśniki francuskie crepes

Crepes – naleśniki francuskie

Naleśniki francuskie crepes serwuje się z konfiturami lub masłem czekoladowym, owocami i bitą śmietaną, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 20 min
Total Time: 25 min
Course: Deser, Śniadanie
Cuisine: Francuska
Keyword: cienkie naleśniki, crepes, naleśniki francuskie
Servings: 10 naleśników o średnicy ok. 20 cm
Calories: 116kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżeczki masła stopione
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • konfitury, marmolady lub dżemy np. konfitura truskawkowa z Perigord, konfitura mirabelkowa z Lotaryngii, konfitura morelowa z Roussillon, konfitura z czarnych wiśni z Pays Basque, konfitura z fig z Prowansji,
  • krem mleczny, kajmak lub krem z kasztanów
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa

Instructions

  • Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 1
  • Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
    Crepes - nalesniki-francuskie - przepis - krok 2
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis - krok 3
  • Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
    Crepes - naleśniki francuskie - przepis krok 4
  • Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
    Crepes naleśniki francuskie - przepis - krok 5

Notes

Najlepsza mąka na naleśniki francuskie crepes to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550. Polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny.
Wylewając ciasto na patelnię, warto wcześniej zmniejszyć ogień do minimum lub zdjąć patelnię z palnika - to ułatwi równomierne nałożenie cienkiej warstwy na całą powierzchnię.
Naleśniki francuskie bez mleka - mleko krowie zastępujemy mlekiem roślinnym, np. mlekiem kokosowym, migdałowym, sojowym lub maślanką
Naleśniki francuskie bez jajek - jajka zastępujemy drobno mielonym lnem złocistym zalanym gorącą wodą, odstawionym na kilka minut do napęcznienia. Na 1 jajko przypada zamiennik w postaci 1 łyżki lnu zalanej 1-2 łyżkami wody.
Naleśniki francuskie bezglutenowe - 1 szklankę mąki pszennej zastępujemy mieszanką: ½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej najlepszej + ½ szklanki sproszkowanej tapioki
Naleśniki francuskie wegańskie - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym lub arganowym
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić domowy cukier waniliowy
  2. Bita śmietana - przepis
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Domowa nutella - przepis

Nutrition

Serving: 1naleśnik (suchy, bez dodatków) | Calories: 116kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 4g | Fat: 5g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 60mg | Sodium: 64mg | Potassium: 96mg | Sugar: 2g | Vitamin A: 4.4% | Calcium: 6.4% | Iron: 4.5%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!