Lody waniliowe

Lody waniliowe najlepsze

Lody waniliowe ekskluzywne czyli najlepsze lody waniliowe z mleka, śmietanki, żółtek i prawdziwej wanilii.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 godz. 10 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 5 godz. 30 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: lody waniliowe z jajek i mleka
Liczba porcji: 1 l
Kalorie: 254kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 6 żółtek z wyparzonych jajek
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • ½-¾ szklanki cukru można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, które mają mniej kalorii
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30-36%, najlepsza będzie śmietanka kupiona w dziale chłodniczym; można też wykorzystać creme fraiche
  • wanilia miąższ z 2 lasek wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można też wykorzystać oba rodzaje pół na pół, albo 1 łyżeczka pasty z wanilii bourbon)

Jak zrobić

  • Mleko z cukrem podgrzewamy w garnku razem z wanilią (jeśli wykorzystujemy miąższ z laski wanilii, wyskrobujemy go za pomocą łyżeczki po przekrojeniu laski wzdłuż, następnie do mleka wkładamy też skórkę). Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
  • Wyjmujemy skórkę z wanilii (nie wyrzucamy! można wypłukać ją w wodzie, wykorzystać do aromatyzowania cukru), podgrzewamy mleko ponownie i stopniowo, cienką strużką, wlewamy ok. ⅓ do miski, w której wcześniej, za pomocą trzepaczki, zostały rozkłócone żółtka, cały czas ubijając je trzepaczką.
  • Przelewamy masę żółtkową do garnka z pozostałym mlekiem i gotujemy na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, zwłaszcza po bokach garnka i dnie. Kiedy masa zgęstnieje (stworzy się tzw. custard czyli sos angielski) i zacznie przylegać do łyżki, zdejmujemy całość z ognia i odstawiamy na kilka minut.
  • Do sporej miski (najlepiej aluminiowej, schłodzonej w lodówce, a potem owiniętej z zewnątrz ręcznikiem) wlewamy śmietankę, następnie stopniowo dodajemy sos mleczny, cały czas mieszając za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą, a masa się wystudzi.
  • Odstawiamy masę do lodówki na min. 2 godziny.
  • Przekładamy masę maszynki do lodów i uruchamiamy program chłodzenia. Można też wykorzystać 1-litrowe pudełko, przelać do niego masę i wstawić do zamrażalnika na min. 2 godziny (co 30 minut wyjmujemy pudełko, otwieramy i mieszamy dokładnie całość za pomocą łyżki - to zapobiega powstawaniu kryształków wody w lodach).

Wskazówki

Nutrition

Serving: 100ml | Kalorie: 254kcal | Carbohydrates: 12g | Białko: 3g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 184mg | Sód: 33mg | Potas: 79mg | Cukier: 11g | Witamina A: 895IU | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 72mg | Żelazo: 0.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!