Knedle ze śliwkami i sosem orzechowym z dodatkiem miodu. Pięknie pachnące cynamonem i rozpływające się w ustach, najlepsze knedle ze śliwkami w sezonie letnim.
½kgsypkich ziemniakówugotowane, wystudzone, zmielone w maszynce do mięsa
2szklanki mąki
2jajka
cynamon
sól, cukiermożna wykorzystać inny środek słodzący, np. ksylitol lub syrop z agawy
Instructions
Ze zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagniatamy miękkie, elastyczne, gładkie ciasto.
Dzielimy ciasto na ok. 30 kawałków.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, rozciągamy, na środku układamy śliwkę, podsypujemy niewielką ilością cukru i cynamonu, zlepiamy brzegi, a następnie kulamy knedel.
Można też wałkować ciasto na omączonej stolnicy, wykrawać duże koła, nakładać nadzienie, sklejać i kulać.
Do osolonego, gotującego się wrzątku wrzucamy po kilka knedli i delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i nie posklejały się.
Przykrywamy garnek i zagotowujemy całość, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy knedle przez 2 minuty.
Odcedzamy knedle na durszlaku, polewamy sosem przygotowanym z zezłoconej na stopionym maśle bułki tartej z dodatkiem miodu i orzechów nerkowca lub inną, ulubioną polewą.