Drukuj przepis
Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Placki cukiniowe najlepsze, chrupiące, z cukinii, marchewki, cebuli i ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki cukiniowe na obiad lub kolację.

Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na placki cukiniowe
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 30 min
Liczba porcji 20 placków o średnicy ok. 15 cm
Liczba kalorii 72 kcal

Składniki

  • 400 g cukinii umyta, ze skórką
  • 150 g marchewki obrana
  • 100 g ziemniaków obrane
  • 1 cebula duża
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
  • ¾ szklanki mąki pszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana
  • 2 jajka
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra) opcjonalnie
  • olej do smażenia

Jak zrobić

  1. Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.

  2. Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).

  3. Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.

  4. Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Placki cukiniowe
Wielkość porcji (1 placek (ok. 50 g))
Liczba kalorii 72 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 362mg 15%
Potas 109mg 3%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Białko 1g 2%
Witamina A 26.3%
Witamina C 5.8%
Wapń 1%
Żelazo 2.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.