Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Placki cukiniowe najlepsze, chrupiące, z cukinii, marchewki, cebuli i ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki cukiniowe na obiad lub kolację.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 30 minutes
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: placki cukiniowe
Servings: 20 placków o średnicy ok. 15 cm
Calories: 72kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 400 g cukinii umyta, ze skórką
  • 150 g marchewki obrana
  • 100 g ziemniaków obrane
  • 1 cebula duża
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
  • ¾ szklanki mąki pszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana
  • 2 jajka
  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra) opcjonalnie
  • olej do smażenia

Instructions

  • Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
  • Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).
  • Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 1placek (ok. 50 g) | Calories: 72kcal | Carbohydrates: 4g | Protein: 1g | Fat: 5g | Cholesterol: 16mg | Sodium: 362mg | Potassium: 109mg | Vitamin A: 1315IU | Vitamin C: 4.8mg | Calcium: 10mg | Iron: 0.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!