Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy czyli przepis na cukier waniliowy z prawdziwą wanilią z ziarenek. Najlepszy cukier waniliowy, nie wanilinowy.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: cukier waniliowy, domowy cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 2 szklanki
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki szklanki cukru najlepszy będzie drobny cukier do wypieków, ale zwykły „do herbaty” również się sprawdzi
  • 1 laska wanilii

Jak zrobić

  • Cukier wsypujemy do miski, w której łatwo go będzie wymieszać z wanilią.
  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą tępej strony noża, a jeszcze lepiej – łyżeczki, wydłubujemy ze środka miąższ (ziarenka).
  • Dokładnie mieszamy cukier z miąższem wanilii, usuwamy ewentualne „paprochy” i przesypujemy do pojemnika, który można zamknąć (najlepiej szczelnie).

Video

Wskazówki

  1. Zamiast białego cukru można wykorzystać cukier brązowy, a jeszcze lepiej, kiedy zastąpimy go ksylitolem.
  2. Nie wyrzucamy zewnętrznych części lasek wanilii. Wkładamy je do pojemnika z cukrem, dzięki temu jego zapach będzie jeszcze bardziej intensywny.
  3. Piekąc ciasta lub przygotowując desery, w których, zamiast cukru waniliowego, koniecznie musi znaleźć się miąższ z laski wanilii, nie wyrzucamy zewnętrznych części, tylko również dokładamy je do pojemnika z cukrem.
  4. Kiedy „zużyte” części zewnętrzne laski wanilii przestaną pachnieć, wyjmujemy je z pojemnika z cukrem i wyrzucamy.
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!