Steki z grilla krwiste lub wysmażone czyli przepis na steki z grilla krok po kroku. Jak grillować steki - przyprawy, czas grillowania i najlepsze dodatki.
Bardzo świeża, czerwona wołowina powinna przed grillowaniem poleżeć 1-2 dni w lodówce i delikatnie ściemnieć – dzięki temu mięso skruszeje.
Na 1 godzinę przed grillowaniem steki wyjmujemy z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
Wycinamy ze steków większe kawałki tłuszczu (warstwa tłuszczu z zewnątrz powinna mieć grubość ok. ½ cm), a błony w środku można delikatnie ponacinać nożem. Dzięki temu mięso podczas grillowania nie obkurczy się zbyt mocno i zachowa swój kształt.
Nacieramy mięso solą i pieprzem (przyprawić można je także ok. 12 godzin wcześniej) i smarujemy oliwą z oliwek, żeby nie przywierało do kratki grilla.
Układamy steki na kratce lub tacce do grillowania (na niższej półce grilla, ale niezbyt blisko ognia, żeby mięso nie przypaliło się, a jedynie uzyskało wypalone paski) i grillujemy z obu stron (1 minuta na każdą stronę).
Obracamy steki o 45 stopni (jeśli chcemy uzyskać wzór kratki) lub kładziemy tak, żeby nadal rumieniły się w tym samym miejscu, w którym mięso jest już mocniej przypieczone i zostawiamy do grillowania na średnim ogniu (można polać węgle wodą lub przełożyć żeberka na wyższą półkę grilla), pod przykryciem (jeśli nie posiadamy grilla z pokrywą, można zawinąć steki w folię aluminiową).
Jeśli dysponujemy termometrem kucharskim, można sprawdzać stopień wypieczenia i zdejmować mięso z rusztu, kiedy środek każdego steku uzyska odpowiednią temperaturę.
Bez termometru możemy określić stopień wypieczenia mięsa na podstawie jego miękkości i sprężystości oraz czasu grillowania.Steki bardzo krwiste – temperatura w środku mięsa to ok. 55 °C, wystarczy grillowanie ich po 1 minucie z każdej strony na dużym ogniu. Kolejne czasy grillowania uwzględniają szybkie grillowanie (po 1 minucie z każdej strony) na niższej półce grilla, a następnie przełożenie mięsa na wyższą półkę i grillowanie pod przykryciem. Steki krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 60 °C, czas grillowania po ok. 1 minucie z każdej strony Steki półkrwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 63 °C - czas grillowania po ok. 2-3 minuty z każdej strony Steki średnio wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 71 °C, czas grillowania po ok. 5-6 minut z każdej strony Steki dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 77 °C, czas grillowania po ok. 7-9 minut z każdej strony Steki bardzo dobrze wypieczone - temperatura w środku mięsa to ok. 82 °C, czas grillowania po ok. 10-12 minut z każdej strony
Po zdjęciu z rusztu stekom dajemy 1-2 minuty „odpoczynku” na talerzu i dopiero po tym czasie serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Podajemy od razu. Przed podaniem można zrobić z boku piersi nacięcie cienkim nożem i sprawdzić, czy w środku jest ugotowana. Jeśli nie, należy poddusić mięso jeszcze przez kilka minut.