1kgżeberekumyte w zimnej wodzie, osuszone papierowym ręcznikiem; do grillowania można je poporcjować, do pieczenia w piekarniku nie trzeba
Marynata
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
⅓szklanki miodu
4łyżki sosu sojowego
4łyżki octu winnego
1łyżeczka soli
1łyżeczka pieprzu
Instructions
Składniki marynaty mieszamy w misce.
Żeberka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy żeberka z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 20-30 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.
Gdy żeberka się grillują, można maczać je co kilka minut lub podlewać w marynacie.
Żeberka można też piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1,5 godziny, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, obracając w trakcie pieczenia i podlewając marynatą.
Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos miodowy do żeberek.