Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Przepis na żeberka w miodzie z grilla lub piekarnika, doskonale doprawione i ostre. Najlepsze grillowane żeberka w miodzie.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Całkowity czas: 1 godz. 40 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: żeberka w miodzie
Liczba porcji: 6 osób
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Mięso

  • 1 kg żeberek umyte w zimnej wodzie, osuszone papierowym ręcznikiem; do grillowania można je poporcjować, do pieczenia w piekarniku nie trzeba

Marynata

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szklanki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić

  • Składniki marynaty mieszamy w misce.
  • Żeberka zanurzamy w marynacie tak, żeby mięso mogło przejść nią ze wszystkich stron i odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięso można obracać w misce.
  • Na ok. 1 godzinę przed grillowaniem wyjmujemy żeberka z lodówki. Układamy na żeberkach grilla lub na metalowej tacce do grillowania i grillujemy pod pokrywą grilla lub zawinięte w folię aluminiową przez ok. 20-30 minut, obracając w trakcie grillowania, żeby mięso upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.
  • Gdy żeberka się grillują, można maczać je co kilka minut lub podlewać w marynacie.
  • Żeberka można też piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1,5 godziny, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, obracając w trakcie pieczenia i podlewając marynatą.
  • Pozostałą marynatę można zredukować na dużym ogniu i wykorzystać jako dodatkowy sos miodowy do żeberek.

Video

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!