Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli
Sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli czyli prosta sałatka na lato z kilku składników i połączenie truskawek z wytrawnymi składnikami.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Przekąska, Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sałatka z truskawek, parmezanu i rukoli
Servings:
4
osoby
Calories:
393
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
truskawek
umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki
250
g
rukoli i/lub roszponki
100
g
parmezanu
pokrojony w cienkie plastry lub utarty na tarce o grubych oczkach/szatkownicy do kapusty
8
łyżek
oliwy
sos balsamico
sól, pieprz
Instructions
Wszystkie składniki poza sosami i przyprawami układamy dekoracyjnie na talerzach.
Delikatnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.
Całość dekorujemy gęstym octem balsamicznym lub sosem balsamico.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Truskawki
- właściwości, walory i witaminy
Nutrition
Wielkość porcji:
230
g
|
Kalorie:
393
kcal
|
Węglowodany:
11
g
|
Białko:
10
g
|
Tłuszcze:
35
g
|
Tłuszcze nasycone:
8
g
|
Cholesterol:
17
mg
|
Sód:
437
mg
|
Potas:
349
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
1680
IU
|
Witamina C:
46.1
mg
|
Wapń:
406
mg
|
Żelazo:
1.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!