Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego lub jogurtu greckiego, słodzone cukrem lub ksylitolem, albo syropem z agawy, chociaż można też wykorzystać do posłodzenia bardzo dojrzałego banana. Najlepsze lody truskawkowe domowe.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 3 godz. 5 min
Całkowity czas: 3 godz. 5 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: lody truskawkowe
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 399kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g truskawek umyte, osuszone, bez szypułek
  • 300 ml śmietanki kremówki + 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego; wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu; można zastąpić gęstym, mrożonym jogurtem greckim
  • 100 g cukru lub 1 bardzo dojrzały banan; cukier można też zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
  • Krok opcjonalny. Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści - mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
  • Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.

Video

Wskazówki

  1. Truskawki - właściwości, witaminy, walory
  2. Bita śmietana - przepis

Nutrition

Serving: 260g | Kalorie: 399kcal | Carbohydrates: 37g | Białko: 2g | Fat: 28g | Tłuszcze nasycone: 17g | Cholesterol: 102mg | Sód: 30mg | Potas: 266mg | Fiber: 2g | Cukier: 31g | Witamina A: 1120IU | Witamina C: 81.3mg | Wapń: 69mg | Żelazo: 0.6mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!