Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Klasyczny dżem truskawkowy z sokiem i skórką z cytryny czyli przepis na dżem z truskawek bez rabarbaru i jabłek. Najlepszy, domowy dżem truskawkowy krok po kroku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 3 godz. 15 min
Całkowity czas: 3 godz. 25 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Keyword: dżem truskawkowy
Liczba porcji: 6 słoiczków po 200g
Kalorie: 287kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg truskawek umyte, osuszone, z pousuwanymi szypułkami
  • 800 g cukru
  • 1 cytryna tylko sok i miąższ
  • ¼ cytryny tylko skórka, wcześniej wyszorowana i wyparzona

Jak zrobić

  • Truskawki zasypujemy cukrem. Można odstawić je na ok. 2 godziny, żeby puściły sok lub od razu przystąpić do przygotowania dżemu.
  • Przekładamy truskawki z cukrem i puszczonym sokiem oraz sokiem i wyszorowaną, sparzoną skórką z cytryny do wysokiego garnka lub na patelnię o wysokich bokach. Delikatnie, na niewielkim ogniu podgrzewamy tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Zwiększamy ogień tak, żeby syrop z truskawkami zaczął dość mocno bulgotać, ale nie wykipiał z garnka lub patelni. Przesmażamy truskawki, w trakcie, od czasu do czasu, zdejmując delikatnie, za pomocą łyżki, powstającą na ich powierzchni pianę.
  • Kiedy syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 3 godzinach), zaczynamy sprawdzanie gęstości dżemu. Wylewamy kroplę na zmrożony w zamrażalniku talerzyk i odstawiamy na 1 minutę do zamrażalnika. Po przejechaniu palcem zmrożony dżem powinien się pomarszczyć i zachować nadany mu w ten sposób kształt.*
  • Dżem, po wyjęciu skórki z cytryny i kilku minutach studzenia, przelewamy do wcześniej wygotowanych lub umytych w zmywarce, na najwyższej temperaturze, słoików (nie wlewamy do pełna, zostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu słoika), które przed wlewaniem dżemu trzymamy przez ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C. Słoiki, podczas wlewania dżemu, należy trzymać przez grubą rękawicę i mocno dokręcać przez ścierkę.
  • Po zakręceniu słoiki można pasteryzować (wekować) w garnku z wrzątkiem, ale ja proponuję odwrócić je do góry dnem, zawinąć w gruby koc i wyjąć dopiero po 24 godzinach).

Video

Wskazówki

* wyznacznikiem momentu, w którym należy przeprowadzać próby gęstości, jest chwila, w której dżem zaczyna ciemnieć. Podany czas (ok. 3 godziny) może się różnić w zależności od mocy palnika oraz wielkości (powierzchni) naczynia;jeśli dżem jest za rzadki, kolejne próby gęstości przeprowadzamy co 5-10 minut. Gęstnienie dżemu (i skrócenie czasu gotowania) ułatwi dodatek cytrusów lub rabarbaru, czy innych owoców o dużej zawartości pektyn, np. jabłek, moreli, czereśni. Do każdych 900 g truskawek w dżemie można dodać 100 g owoców o dużej zawartości pektyn.
Dodając do dżemu z truskawek składniki ułatwiające gęstnienie, można obniżyć zawartość cukru i na 1 kg truskawek wykorzystać 500 g, a czasem nawet 250 g, jeśli mieszamy truskawki z innymi owocami o zawartości pektyn w proporcjach „pół na pół”.
Żelowanie dżemu można też ułatwić, najpierw karmelizując delikatnie sam cukier, a dopiero potem dodając do niego owoce.
Skórkę z cytryny (lub pomarańczy), zamiast dodawać do smażonego dżemu w dużych kawałkach, można wcześniej sparzyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do owoców w ilości wg własnego uznania.
Przydatne poradniki:
  1. Jak pasteryzować słoiki
  2. Jak dobierać proporcje składników na domowe przetwory z owoców
  3. Jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 287kcal | Carbohydrates: 74g | Sód: 1mg | Potas: 143mg | Fiber: 1g | Cukier: 70g | Witamina A: 10IU | Witamina C: 54.9mg | Wapń: 16mg | Żelazo: 0.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!