Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Truskawki z czekoladą
Truskawki z czekoladą czyli jak zrobić truskawki w polewie z czekolady białej i mlecznej, z dodatkiem białego wina.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
truskawki z czekoladą
Servings:
4
osoby
Calories:
375
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
truskawek
1
lampka słodkiego, białego wina
100
g
białej czekolady
1 tabliczka
100
g
gorzkiej czekolady
60% (1 tabliczka)
Dodatkowo
papierowe ręczniki lub serwetki
Instructions
Czekolady, w osobnych naczyniach, topimy w kąpieli wodnej.
Umyte truskawki wraz z szypułkami zanurzamy na ok. 30 sekund w winie.
Osączamy truskawki na papierowych ręcznikach.
Każdą truskawkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie* (białej lub ciemnej) i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Po zastygnięciu na truskawce czekolady jednego koloru można zanurzyć ją ponownie w drugiej czekoladzie. Uzyskamy wtedy dwukolorowe truskawki.
Podczas maczania czekolada będzie zastygać w naczyniu, dlatego dobrze jest trzymać ją w miseczce, którą można delikatnie podgrzewać od spodu.
Truskawki - właściwości, walory, witaminy
Jak rozpuścić czekoladę
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
375
kcal
|
Węglowodany:
37
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
19
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
6
mg
|
Sód:
31
mg
|
Potas:
485
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
27
g
|
Witamina A:
15
IU
|
Witamina C:
73.5
mg
|
Wapń:
94
mg
|
Żelazo:
3.7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!