Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Najlepsze muffiny z truskawkami, z dodatkiem białej czekolady lub dekoracją z cukru pudru. Proste i szybkie muffiny z truskawkami w 30 minut.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Deser
Kuchnia: Brytyjska
Keyword: muffiny z truskawkami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 168kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Składniki mokre

  • 1 szklanka truskawek pokrojone w ćwiartki lub w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka można wykorzystać mleko krowie lub roślinne, albo zastąpić je sokiem pomarańczowym, wodą lub jogurtem/kefirem/maślanką
  • ¼ szklanki oleju

Składniki suche

  • szklanki mąki
  • ½-¾ szklanki cukru lub cukru pudru, albo ksylitolu jeśli muffiny będą dekorowane słodką polewą, wystarczy pół szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli duża

Do dekoracji

  • 50 g białej czekolady opcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej, z odrobiną masła lub mleka

Jak zrobić

  • Mleko, jajko i olej roztrzepujemy widelcem (lub krótko miksujemy mikserem) w niewielkiej misce.
  • Do większego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne - napowietrza ją, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta). Dodajemy cukier i sól, wsypujemy truskawki. Potrząsamy lekko naczyniem tak, aby owoce obtoczyły się w mącznej mieszance.
  • Całość zalewamy mieszanką mleczną i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki, aż powstanie średniej gęstości ciasto. Konsystencję można regulować dodatkową mąką lub mlekiem.
  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Foremki lub ustawione na blaszce papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości.
  • Wstawiamy foremki do piekarnika na środkową półkę i pieczemy ok. 20 minut, aż muffinki wyrosną i lekko zapieką się u góry. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 190 °C, a drewnianym patyczkiem, pod koniec pieczenia, sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe.
  • UWAGA: w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
  • Po pieczeniu, gdy wystygną, możemy polać muffiny z truskawkami stopioną białą czekoladą.

Video

Wskazówki

  1. Jeśli używamy metalowych lub ceramicznych foremek, warto posmarować je niewielką ilością oleju. Moje foremki są silikonowe, odporne na wysokie i niskie temperatury i takich oliwić nie trzeba, chociaż od czasu do czasu można - przedłuża to ich „żywotność”.
  2. Niewielka ilość cukru i kwaskowatość truskawek sprawiają, że muffinki posmakują łasuchom, którzy nie przepadają za ciężkimi, mocno słodkimi ciastami. Dodatek niezbyt dużej ilości białej czekolady może doskonale uzupełnić lekko kwaskowaty smak.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa z białej czekolady - jak zrobić
  2. Zakalec w cieście - jak uniknąć

Nutrition

Serving: 1sztuka (z polewą czekoladową) | Kalorie: 168kcal | Carbohydrates: 24g | Białko: 2g | Fat: 6g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 15mg | Sód: 17mg | Potas: 149mg | Cukier: 11g | Witamina A: 35IU | Witamina C: 7.1mg | Wapń: 62mg | Żelazo: 0.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!