Najlepszy łosoś ze szpinakiem, przygotowany według sugestii francuskiego szefa kuchni. Łosoś ze szpinakiem na kremowej śmietance, z dodatkiem odrobiny wina i soku z cytryny, usmażony na maśle klarowanym.
500-600głososiafilety lub dzwonka, opcjonalnie wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej, zielonej herbacie
1szklanka zielonej herbaty
sok z ¼ cytryny
sól, biały pieprz świeżo zmielony
Sos ze szpinakiem
300gszpinakuumyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku
250mlśmietanki crème fraîchegęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 50-100 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym
1cebuladrobno pokrojona
1-2ząbki czosnkudrobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
sok z ¼ cytryny
¼łyżeczkiskórki startej z cytrynycytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona; opcjonalnie
1szczypta gałki muszkatołowejstarta na tarce o drobnych oczkach
sól, biały pieprz świeżo zmielony
Do smażenia
masło klarowane
Dodatek
1słodki ziemniakbatat (ok. 500 g; obrany, pokrojony w plastry, wstawiony do gotowania na czas, gdy będzie przygotowywany sos i ryba)
Instructions
Cebulę szklimy na maśle na średnim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i dosmażamy całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
Dodajemy sparzony szpinak i podsmażamy całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
Dodajemy śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy całość.
Doprawiamy szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiamy na minimalnym ogniu, żeby sos nie wystygł.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, następnie doprawiamy solą i białym pieprzem.
Smażymy łososia z obu stron na maśle klarowanym.
Na talerzach szeroko układamy plastry ziemniaków, w zagłębienia wlewamy sos szpinakowy, dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami koktajlowymi, a na wierzchu sosu układamy usmażonego łososia.