Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Risotto z koprem włoskim – fenkułem
Risotto z koprem włoskim, pyszne i proste do przyrządzenia risotto z fenkułem, z dodatkiem białego wina i wywaru: drobiowego lub wołowego, albo, w wersji wegetariańskiej - warzywnego. Najlepsze risotto z koprem włoskim.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
risotto z koprem włoskim
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
Bulwy kopru włoskiego
fenkuła (duże, oczyszczone, pokrojone pionowo w plastry)
2
łodygi selera naciowego
pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5 cm
1
cebula
duża, drobno pokrojona
500
g
ryżu arborio
1½
l
bulionu drobiowego lub wołowego, albo wywaru warzywnego
50
g
masła
¼ kostki
4
łyżki
oliwy z oliwek
5
łyżek
tartego parmezanu
sól, biały pieprz
OPCJONALNIE
1
szklanka
białego wina
wytrawne
Instructions
Cebulę szklimy na oliwie wymieszanej z roztopionym masłem, na dużej i głębokiej patelni.
Dodajemy koper włoski i seler naciowy, dusimy do miękkości.
Do warzyw dosypujemy ryż, cały czas mieszamy, aż zrobi się przezroczysty. Opcjonalnie - zalewamy winem i gotujemy aż do jego odparowania.
Stopniowo, chochla po chochli, cały czas mieszając, dolewamy gorący bulion/wywar warzywny i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy risotto i dosypujemy parmezan, dokładnie mieszamy.
Risotto powinno mieć kremową, lepką konsystencję (do wymieszania można dodać dodatkowe masło).
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak oczyścić koper włoski
Jak zrobić
wywar warzywny
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić risotto z fenkułem - krok po kroku
Tried this recipe?
Let us know
how it was!