Cukier rozpuszczam w wodzie wymieszanej z octem/sokiem z cytryny, zagotowując całość w garnku.
Gotuję syrop cukrowy na dużym ogniu, sprawdzając za pomocą łyżki jego konsystencję. Kiedy syrop będzie spływać z łyżki, pozostawiając na niej nitkę zawijającą się w tzw. piórka, natychmiast zdejmuję garnek z ognia.
Wstawiam garnek do miski z zimną wodą (zatrzymuję proces gotowania syropu) i za pomocą drewnianej łyżki ucieram intensywnie syrop do białości.
W trakcie gotowania, za pomocą silikonowego pędzelka zanurzonego delikatnie w wodzie, wycieramy krople osadzające się na ściance garnka (zapobiegnie to krystalizowaniu się syropu).
Łyżki zanurzonej raz w syropie nie wolno wkładać do niego ponownie - może to spowodować krystalizację cukru.
Lukier pomadkowy można wykorzystać natychmiast po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce przez ok. 30 dni. Wyjęty z lodówki, przed wykorzystaniem, trzeba delikatnie podgrzać.
Nutrition
Wielkość porcji: 1łyżka (ok. 15 ml) | Kalorie: 50kcal | Węglowodany: 13g | Cukier: 13g