Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla z imbirem i cytryną lub limonką czyli prosty przepis na rybę z grilla. Najlepszy łosoś z grilla marynowany w zielonej herbacie.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 2 godz. 5 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 2 godz. 20 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: łosoś z grilla
Liczba porcji: 6 osób
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg łososia porcjowany filet lub dzwonka
  • ½ cytryny lub limonki
  • 400 ml zielonej herbaty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • imbir
  • sól i biały pieprz

Jak zrobić

  • Łososia zanurzamy w zielonej, ostudzonej herbacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Doprawiamy łososia solą, białym pieprzem i imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec nacierając oliwą z oliwek.
  • Układamy rybę na tacce lub wkładamy do specjalnych żeberek do grillowania ryby i grillujemy przez ok. 10-15 minut z obu stron, początkowo pod przykryciem, potem na odkrytym grillu.
  • Jeśli grill nie jest wyposażony w pokrywkę, rybę można też zawinąć na czas grillowania w folię aluminiową.
  • Łososia z piekarnika można przygotować, piekąc go przez ok. 40 minut w temperaturze 200 °C, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, obracając w połowie pieczenia.

Video

Wskazówki

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!