Makaron z truskawkami i chili czyli przepis na makaron z truskawkami wytrawny na ostro. Prosty przepis na makaron z truskawkami i chili i szybki, tani obiad na lato.
4łyżki parmezanustarty na tarce o drobnych oczkach
listki mięty do dekoracji
sól, pieprz
Instructions
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
Na patelni roztapiamy połowę masła i podsmażamy papryczkę chili aż zmięknie.
Do papryczki dodajemy zmiksowane truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
Do sosu truskawkowego dodajemy śmietankę, doprawiamy kakao, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, pod koniec dodając utarty parmezan.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przekładamy pozostałym masłem.
Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą miętą i/lub bazylią.