Makaron z dynią czyli prosty obiad bez mięsa. Pokazuję przepis na penne z dynią, cebulą, czosnkiem, śmietanką i parmezanem oraz korzennymi przyprawami i ziołami.
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, zawijamy dynię ze skórką w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 40 minut. Studzimy, obieramy ze skórki.
Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek.
Pod koniec szklenia odsuwamy cebulę na bok i na wolnej oliwie szklimy czosnek.
Do cebuli i czosnku dodajemy kawałki dyni i na małym ogniu rozgniatamy za pomocą drewnianej łyżki. Można też rozmiksować wcześniej dynię w blenderze, na purèe.
Masę dyniową zalewamy śmietanką i dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczkę soli, cynamon, chili, gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i rozmarynem i podajemy.
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).