Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Tzatziki
Tzatziki czyli przepis na grecki dip do mięs oraz pieczywa czy dodatek do sałatek. Idealny dodatek do potraw z grilla, o różnym składzie. Najlepsze tzatziki z ogórkiem i czosnkiem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Grecka
Keyword:
grecki dip do mięs, warzyw i pieczywa, tzatziki
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
średnie ogórki
świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę
1-2
ząbki
czosnku
pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
300-500
ml
gęstego jogurtu naturalnego greckiego
5
łyżek
oliwy z oliwek
1
pęczek
koperku
umyty, osuszony, drobno posiekany
sól, biały pieprz
Instructions
Ogórki podsypujemy solą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Oliwę z oliwek mieszamy w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
Do oliwy dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
Ogórki odciskamy w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodajemy do jogurtu.
Mieszamy całość w miseczce, w razie potrzeby doprawiamy i dekorujemy drobno posiekanym koperkiem, najlepiej świeżym.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Domowy jogurt naturalny
- przepis
Tried this recipe?
Let us know
how it was!