Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski - przepis na najlepszy chłodnik z botwinką, ogórkiem, koprem i ziemniakami oraz rzodkiewką.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes
Course: Zupa
Cuisine: Polska
Keyword: chłodnik litewski
Servings: 2 osoby
Calories: 230kcal
Author: Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

Ingredients

  • 1 pęczek botwinki obcięte „wąsy”, dokładnie umyte listki i łodyżki
  • ½ zielonego ogórka
  • 4 rzodkiewki opcjonalnie; umyte, z obciętymi „wąsami”
  • 2-4 ziemniaki ugotowane
  • 1 jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce
  • 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego dobrze schłodzony w lodówce
  • 1 pęczek kopru bez grubych łodyżek
  • sól, pieprz

Instructions

  • Wszystkie składniki oprócz kefiru/jogurtu wkładamy do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksujemy tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
  • Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiamy według uznania i podajemy.

Video

Notes

  1. Chłodnik litewski może być dodatkiem do ostudzonych ziemniaków lub podawany samodzielnie.
  2. Jak ugotować ziemniaki

Nutrition

Serving: 250g | Calories: 230kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 15g | Fat: 8g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 164mg | Sodium: 515mg | Potassium: 1662mg | Fiber: 7g | Sugar: 8g | Vitamin A: 10365IU | Vitamin C: 73.4mg | Calcium: 416mg | Iron: 8.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!