Łosoś z kalarepą i pomidorami, marynowany w zielonej herbacie czyli prosty przepis na łososia na obiad. Łosoś z kalarepą to dwa kontrastujące smaki, uzupełnione łagodnymi pomidorami
4-8pomidorów pelati lub suszonych pomidorów zalewie z oliwy
natka pietruszki
biały pieprz
masło klarowane i/lub olej sezamowy
Instructions
Łososia wkładam do miseczki z zieloną herbatą wymieszaną z sosem sojowym na całą noc, odstawiam w chłodne miejsce, np. do lodówki.
Na patelni rozgrzewam olej sezamowy i/lub masło klarowane i smażę na średnim ogniu marynowaną rybę. Po usmażeniu zdejmuję z ognia i przykrywam, żeby łosoś nie wystygł.
W zalewie pozostałej z marynowania łososia gotuję pod przykryciem kalarepę przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu można też obsmażyć ją na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, a zalewę zredukować na dużym ogniu, uzyskując dodatkowy sos do ryby.
Rybę i kalarepę oraz pomidory i natkę pietruszki układam dekoracyjnie na talerzu. Całość można udekorować też sosem.