1łyżka imbiruczubata; świeży imbir starty na tarce o drobnych oczkach
1łyżka sosu sojowego
1łyżka sosu rybnego
1łyżka brązowego cukru
1łyżka mąki kukurydzianej
1ząbekczosnkuwyciśnięty przez praskę
½szklanki wody
1łyżka oleju sezamowego
Ryba
2filety ryby o zbitym, białym mięsienp. karmazyn
½łyżeczki zmielonej kolendry
½łyżeczki sproszkowanej papryki
1białkolekko roztrzepane
olej do głębokiego smażenia
Instructions
Olej sezamowy rozgrzewam w małym rondelku i podsmażam na nim (na małym ogniu) na złocisty kolor cebulę, czosnek, imbir i dymkę (ok. 5 minut).
Dodaję sos sojowy i rybny, cukier oraz wodę. Odstawiam na czas przygotowywania ryby.
Rybę kroję na kawałki dowolnej wielkości.
Maczam każdy kawałek w białku, obtaczam w mieszance mąki i przypraw, smażę w woku, na głębokim oleju.UWAGA: Warto smażyć rybę partiami, wyjmować z woka gotowe kawałki i odcedzać z nadmiaru oleju np. na kawałku papierowego ręcznika.
Po usmażeniu wszystkich kawałków ryby dokańczam przygotowanie sosu: rozpuszczam mąkę kukurydzianą w niewielkiej ilości wody, dodaję do przygotowanego wcześniej sosu i zagotowuję, stale mieszając.
Gdy sos lekko zgęstnieje, polewam nim rybę i serwuję.
Notes
W wersji bezglutenowej konieczny będzie zakup bezglutenowego sosu sojowego i rybnego.