Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z cykorii i rodzynek
Łatwa, szybka i smaczna sałatka z cykorii z rodzynkami i miętowym sosem czyli prosty przepis na sałatkę z cykorii do pracy lub na piknik.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sałatka cykoriowa, sałatka z cykorii
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Equipment
Nóż
Salaterka
Miseczka
Łyżka
Ingredients
3
główki
cykorii
umyta, osuszona, pokrojona w paski o grubości ok. 0,5 cm
50
g
rodzynek
w dietach bazujących na niskim indeksie glikemicznym trzeba zastąpić je borówką amerykańską
50
g
migdałów
2
żółtka
z wyparzonych jajek
2
łyżki
chudego twarożku
2
łyżki
octu winnego
2
łyżki
oliwy z oliwek
albo np. oleju sezamowego albo arachidowego
4
listki listki mięty
świeże lub suszone
Instructions
Rodzynki zalewam na kilka minut wrzątkiem, odcedzam i kroję na drobne kawałki.
Migdały grubo siekam nożem albo lekko miksuję np. w młynku do kawy. Razem z pokrojoną cykorią mieszam w salaterce.
Twarożek ucieram łyżką w miseczce z olejem, żółtkami, solą, cukrem i pieprzem. Dodaję olej i ocet.
Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję drobno posiekanymi listkami mięty.
Notes
Jak wyparzyć jajko
Tried this recipe?
Let us know
how it was!