Masło z nerkowców

Masło z nerkowców

Łatwe do zrobienia masło z nerkowców - wystarczą 2 składniki: orzechy i odrobina oleju, który jest opcjonalny. Pyszne masło z orzechów nerkowców do kanapek lub jako baza do sosów sałatkowych czy ciast.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Total Time: 15 min
Course: Półprodukt
Cuisine: Wegańska
Keyword: masło z nerkowców, masło z orzechów nerkowców
Servings: 560 g
Calories: 149kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g orzechów nerkowców delikatnie uprażone na suchej patelni lub blaszce piekarnika - nie wolno ich przypalić!
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego albo innego płynnego tłuszczu o łagodnym smaku; jeśli masło ma być wykorzystane do pieczenia ciasteczek, warto wykorzystać tłuszcz odporny na wysokie temperatury

Instructions

  • Orzechy wkładam do blendera i blenduję na średnich obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy, żeby nie przepalić silnika.
  • Orzechy najpierw drobno się zmielą, a dopiero po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Co jakiś czas zeskrobuję osad z orzechów ze ścianki kielicha.
  • Gdy orzechy się skleją, można dodać płynny olej i rozmiksować całość na dużych obrotach blendera.

Notes

Nutrition

Serving: 1łyżka (25 g) | Calories: 149kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 4g | Fat: 12g | Saturated Fat: 3g | Sodium: 3mg | Potassium: 165mg | Sugar: 1g | Vitamin C: 0.2% | Calcium: 0.9% | Iron: 9.3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!