Drukuj przepis
Masło z nerkowców

Masło z nerkowców

Łatwe do zrobienia masło z nerkowców - wystarczą 2 składniki: orzechy i odrobina oleju, który jest opcjonalny. Pyszne masło z orzechów nerkowców do kanapek lub jako baza do sosów sałatkowych czy ciast.

Danie Półprodukt
Kuchnia Wegańska
Przepis na masło z nerkowców, masło z orzechów nerkowców
Przygotowanie 15 min
Całkowity czas 15 min
Liczba porcji 560 g
Liczba kalorii 149 kcal

Składniki

  • 500 g orzechów nerkowców delikatnie uprażone na suchej patelni lub blaszce piekarnika - nie wolno ich przypalić!
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego albo innego płynnego tłuszczu o łagodnym smaku; jeśli masło ma być wykorzystane do pieczenia ciasteczek, warto wykorzystać tłuszcz odporny na wysokie temperatury

Jak zrobić

  1. Orzechy wkładam do blendera i blenduję na średnich obrotach, robiąc co kilkadziesiąt sekund przerwy, żeby nie przepalić silnika.

  2. Orzechy najpierw drobno się zmielą, a dopiero po kilku minutach zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Co jakiś czas zeskrobuję osad z orzechów ze ścianki kielicha.

  3. Gdy orzechy się skleją, można dodać płynny olej i rozmiksować całość na dużych obrotach blendera.

Moje porady

  1. Temperatura dymienia - jak wybrać tłuszcz
Wartości odżywcze
Masło z nerkowców
Wielkość porcji (1 łyżka (25 g))
Liczba kalorii 149 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 3mg 0%
Potas 165mg 5%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 1g
Białko 4g 8%
Witamina C 0.2%
Wapń 0.9%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.