Zupa-krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora z ziemniakami i śmietanką, gęsta i pożywna.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Keyword: zupa z pora
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 153kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 por duży; tylko biała część, pokrojony w cienkie talarki lub piórka
  • 4 ziemniaki średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę ok. 1 cm; można zastąpić słodkimi batatami
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki opcjonalnie; w wersji wegańskiej pominięta lub do zastąpienia naturalnym mlekiem kokosowym
  • 3 łyżki masła można zastąpić olejem roślinnym
  • ostry sos pomidorowy, np. tabasco opcjonalnie
  • majeranek
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Por duszę w garnku, na maśle. Uważam, żeby go nie przysmażyć na brązowo, bo zupa będzie wtedy z pewnością mieć lekko przypalony smak. Powinien udusić się na małym ogniu w ok. 10 minut.
  • Dodaję wywar i ziemniaki, doprowadzam do wrzenia, dosypuję 1 łyżeczkę majeranku i gotuję na małym ogniu (zupa ma lekko bulgotać) przez ok. 20 minut.
  • Połowę zupy oraz śmietankę wlewam do blendera i miksuję na krem.
    Można też oczywiście zmiksować w blenderze całość i wtedy w zupie z pewnością nie będą wyczuwalne kawałki pora.
  • Przelewam zmiksowaną masę z powrotem do garnka. Mieszam całość i doprawiam solą i pieprzem oraz chili.
    Konsystencję zupy można regulować dodatkową ilością wywaru lub wody.

Wskazówki

  1. Wywar warzywny - przepis
  2. Tłuszcz do smażenia - jak wybrać

Nutrition

Serving: 200g | Kalorie: 153kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 2g | Fat: 12g | Tłuszcze nasycone: 8g | Cholesterol: 38mg | Sód: 425mg | Potas: 210mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 1156IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 8mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 17µg | Wapń: 44mg | Copper: 1mg | Żelazo: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 18mg | Phosphorus: 36mg | Selenium: 1µg | Zinc: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!