Zapiekanka ziemniaczana z orzechami, pod lekko chrupiącą skórką z orzechów, cebuli, czosnku i miodu. Nietypowa zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem chili i gałki muszkatołowej, w śmietankowym sosie.
Dobrze wymoczone w wodzie plasterki ziemniaków układam wielowarstwowo, doprawiam co jakiś czas solą i gałką muszkatołową, zalewam śmietanką i pod przykryciem wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. Temperatura: 220 stopni C, góra+dół.
Bułkę tartą, cebulę, czosnek, papryczkę, orzechy, sok cytrynowy i syrop klonowy/miód mieszam na jednolitą „papkę”.
Odkrywam zapiekankę, układam masę orzechowo-cebulową równomiernie na wierzchu ziemniaków, z powrotem przykrywam i zapiekam przez kolejnych 20-25 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmuję przykrywkę z naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć (ale uwaga: w smaku będą trochę inne niż ziemniaki z wody, więc niech nikogo to nie zmyli), a masa orzechowa być lekko chrupiąca.