Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Chili con carne
Chili con carne czyli ostre danie jednogarnkowe kuchni meksykańskiej. Pożywne chili con carne z wołowiny, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i ostrej papryczki chili oraz pomidorowego sosu, pięknie pachnące i sycące.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
25
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Meksykańska
Keyword:
chili con carne
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
mielonej wołowiny
½
czerwonej papryki
pokrojona w kostkę
½
zielonej papryki
pokrojona w kostkę
1
puszka czerwonej fasolki
ok. 400 g; odcedzona; można zastąpić 2 szklankami ugotowanej czerwonej fasoli
1
cebula
drobno pokrojona
3
pomidory
sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę
½
łyżeczki
ostrej przyprawy chili
½
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
pieprzu
½
łyżeczki
mielonego kuminu
1
łyżeczka
mielonych ziaren kolendry
3-4
łyżki
łoju wołowego
lub inny tłuszcz
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
Instructions
Na roztopionym tłuszczu szklę cebulę.
Dodaję mielone mięso i podsmażam, aż lekko się zrumieni i zmięknie.
Dokładam paprykę i podduszam całość, aż papryka zmięknie.
Dodaję fasolkę i pomidory i duszę aż pomidory się rozgotują i rozpadną.
Doprawiamy chili con carne i duszę jeszcze przez ok. 5 minut.
Chili con carne podaję gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak ugotować fasolę
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!