Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Placki z cukinii w cieście
Wegetariańskie placki z cukinii w cieście czyli smażone placki z cukinii w cieście ze śmietany lub jogurtu naturalnego. Szybkie i proste do przygotowania placki z cukinii.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne, Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
placki z cukinii w cieście
Servings:
4
osoby
Calories:
526
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
cukinie
średnie; umyte i pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm
1
jajko
2
łyżki
śmietany lub jogurtu naturalnego
1
łyżka
mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
Instructions
Umytą cukinię kroimy na plasterki o grubości ok 0,5 cm.
Jajko, śmietanę, sól i pieprz rozkłócamy widelcem w miseczce.
Do rozkłóconego jajka dodajemy mąkę i mieszamy całość na ciasto o konsystencji gęstszej niż w przypadku ciasta naleśnikowego.
Obtaczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Usmażone placuszki odciskamy na ręczniku papierowym lub serwetce z nadmiaru oleju i podajemy.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Najlepsza mąka do placków z cukinii to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
526
kcal
|
Węglowodany:
9
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
53
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
75
mg
|
Sód:
91
mg
|
Potas:
695
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
610
IU
|
Witamina C:
44.7
mg
|
Wapń:
63
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!