Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem czyli przepis na zielone kopytka ziemniaczane z dodatkiem gotowanego bobu. Pyszne, proste i tanie kopytka z bobem na obiad.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Danie główne, Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
kopytka z bobem
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
ziemniaków
ugotowane w mundurkach, obrane ze skórki, zimne
½
kg
bobu
ugotowany, obrany ze skórki, zimny
mąka pszenna*
mąka ziemniaczana*
1
jajko
opcjonalnie
sól
Instructions
Ziemniaki i bób mielę w maszynce.
Mieszam zmielone warzywa na farsz, doprawiam solą i uklepuję w misce.
¼ farszu wyjmuję (ale pozostawiam w misce), a w pozostałe po niej miejsce wsypuję obie mąki.
Szybko wyrabiam ciasto na kopytka.
Jeśli ziemniaki są zbyt mocno sypkie i ciasto nie chce się wyrobić, dodaję 1 jajko.
Na delikatnie omączonej stolnicy rozwałkowuję ciasto na rulony. Każdy rulon spłaszczam i za pomocą drewnianej łopatki wycinam kopytka.
Kopytka wkładam do garnka z gotującą, osoloną wodą, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i przykrywam.
Gotuję aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Odcedzamy durszlakiem lub łyżką cedzakową, podaję ze stopionym masłem lub oliwą z oliwek.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
* obydwie mąki w równych ilościach
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Tried this recipe?
Let us know
how it was!