Kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków, pachnące cynamonem i gałką muszkatołową, pyszny i tani obiad oraz smakowity dodatek do drugich dań mięsnych lub rybnych. Najlepsze kopytka dyniowe, świetnie smakują z dodatkiem oliwy lub klarowanego masła i odrobiny pachnących ziół.
500gdynibez pestek, upieczona w folii aluminiowej w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 220 °C, całkowicie wystudzona
500gziemniakówugotowane, całkowicie wystudzone
250gmąki
1jajkoduże
½–1łyżeczka cynamonu
½–1łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Instructions
Dynię i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa.
Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto na kopytka, żeby zbyt mocno nie zwilgotniało. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką – pszenną lub ziemniaczaną (nie za dużo, maksymalnie kilka łyżek).
Ciasto turlam na stolnicy w wałki, spłaszczam i za pomocą nieostrej łopatki wykrawam kopytka. Można też kulać z ciasta niewielkie kulki i spłaszczać je, rolując za pomocą widelca.
Kopytka wrzucam za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej, osolonej wody i od razu delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję kopytka z dyni pod przykryciem, a kiedy wypłyną na powierzchnię – odkrywam i trzymam na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Odcedzam kopytka z dyni łyżką cedzakową, przekładam na talerze i serwuję z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek oraz, opcjonalnie, suszonych lub świeżych ziół, sosów czy tartego parmezanu.