Drukuj przepis
Ciasteczka nietoperze

Ciasteczka nietoperze

Urocze ciasteczka nietoperze na Halloween, z czekoladowym lub bezowym środkiem i dekoracją z polewy czekoladowej i maku.

Danie Deser
Kuchnia Amerykańska
Przepis na ciasteczka nietopeprze, ciastka nietoperze
Przygotowanie 40 min
Czas gotowania 25 min
Całkowity czas 1 godzina 5 min
Liczba porcji 20 sztuk
Liczba kalorii 210 kcal

Składniki

Ciasteczka

  • 2 szklanki mąki pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa
  • łyżki kakao
  • 200 g masła 1 kostka
  • ½ szklanki cukru można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Do dekoracji

  • 250 g polewy czekoladowej lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek
  • 1 szklanka maku można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej
  • czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny do wykonania i zabarwienia oczek
  • 40 nasion sezamu lub lnu złocistego na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego

Jak zrobić

Ciasteczka

  1. Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  2. Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  3. Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  5. Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  6. Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.

    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7

Dekorowanie

  1. Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.

  2. Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.

    UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.

  3. Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

Moje porady

Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową

Ciasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana

Przydatne poradniki:

  1. Jak roztopić czekoladę
  2. Jak zrobić polewę czekoladową
Wartości odżywcze
Ciasteczka nietoperze
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 30 g))
Liczba kalorii 210 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 21mg 7%
Sód 132mg 6%
Potas 73mg 2%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 15g
Białko 2g 4%
Witamina A 5%
Witamina C 0.1%
Wapń 8.1%
Żelazo 6.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.