Ciasteczka nietoperze

Ciasteczka nietoperze

Urocze ciasteczka nietoperze na Halloween, z czekoladowym lub bezowym środkiem i dekoracją z polewy czekoladowej i maku.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 40 min
Cook Time: 25 min
Total Time: 1 godzina 5 min
Course: Deser
Cuisine: Amerykańska
Keyword: ciasteczka nietopeprze, ciastka nietoperze
Servings: 20 sztuk
Calories: 210kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasteczka

  • 2 szklanki mąki pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa
  • łyżki kakao
  • 200 g masła 1 kostka
  • ½ szklanki cukru można pominąć, jeśli całe ciasteczka będą polewane polewą czekoladową
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Do dekoracji

  • 250 g polewy czekoladowej lub 50 g, jeśli całe ciasteczka nie będą polewane polewą i obsypywane makiem, a polewa posłuży tylko do przyklejenia skrzydeł i oczek
  • 1 szklanka maku można pominąć i wtedy wykorzystać mniej polewy czekoladowej
  • czerwony barwnik spożywczy i lukier plastyczny do wykonania i zabarwienia oczek
  • 40 nasion sezamu lub lnu złocistego na źrenice do oczek; można też zrobić źrenice z lukru plastycznego

Instructions

Ciasteczka

  • Masło z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem. Cukier jest opcjonalny, ponieważ słodka będzie polewa czekoladowa.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  • Dodaję jedno jajko i dokładnie rozmiksowuję na niskich obrotach masę. Dodaję kolejne jajko i znów rozmiksowuję całość.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  • Dosypuję suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksuję całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  • Za pomocą dwóch łyżek formuję na silikonowej macie lub papierze do pieczenia okrągłe, płaskie ciasteczka (uwaga, nie za cienkie!), zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm. Potrzebuję 20 mniejszych kółek i 20 większych. Najlepiej z ⅓ ciasta robić mniejsze ciastka, a z ⅔ większe.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  • Piekę ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  • Od razu wyjmuję ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładam ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekam na ich wystygnięcie.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7

Dekorowanie

  • Większe ciasteczka przepoławiam i układam obok siebie tak, żeby miały kształt skrzydeł nietoperza. Przylegające do siebie brzegi smaruję polewą czekoladową i nakładam na nie mniejsze ciasteczko. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
  • Całe ciasteczka polewam polewą i posypuję makiem. Odstawiam w chłodne miejsce do stężenia.
    UWAGA: Można pominąć ten krok, wtedy nietoperze będą w kolorze ciasteczek.
  • Doklejam oczka i źrenice za pomocą polewy i odstawiam ciasteczka do lodówki. Wyjmuję przed podaniem.

Notes

Ciasteczka nietoperze bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową
Ciasteczka nietoperze bez jajek - 1 jajko można zastąpić połówką dojrzałego, zmiksowanego lub rozgniecionego za pomocą widelca banana
Przydatne poradniki:
  1. Jak roztopić czekoladę
  2. Jak zrobić polewę czekoladową

Nutrition

Serving: 1sztuka (ok. 30 g) | Calories: 210kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 2g | Fat: 10g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 21mg | Sodium: 132mg | Potassium: 73mg | Fiber: 1g | Sugar: 15g | Vitamin A: 5% | Vitamin C: 0.1% | Calcium: 8.1% | Iron: 6.9%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!