2szklanki świeżych jagódumyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku
1szklanka mąki pszennejdodatkowo osobno 1 łyżka
¾szklanki cukru
½szklanki wody mineralnej gazowanejzamiast wody można wykorzystać mleko, maślankę, kefir lub jogurt naturalny
1łyżeczka proszku do pieczeniapłaska
200gmasła1 kostka
miąższ z ½ laski waniliilub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
1łyżeczka startej skórki z cytryny
2jajka
1łyżka soku z cytryny
1szczyptasoli
cukier puderdo dekoracji
Instructions
Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania wodę z sokiem z cytryny lub jogurt.
Połowę jagód mieszamy z masą za pomocą łyżki.
Wykładamy masę na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
Pozostałe jagody układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z jagodami z piekarnika.
Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.