W małej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach rozcieramy delikatnie z mąką i cukrem i odstawiamy do lodówki.
Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Do żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypujemy pozostałą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy pozostałe mleko i staramy się "wtłoczyć" do ciasta jak najwięcej powietrza.
Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy całość aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche).
Wyrównujemy powierzchnię ciasta w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca, bez przeciągów.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy ciasto do ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 °C i zostawiamy otwarte drzwiczki.
Po ok. 30 minutach, kiedy ciasto jeszcze raz wyrośnie, zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. pół godziny. Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić drewnianym patyczkiem.