Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica - przepis na jajecznicę najlepszą, na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Całkowity czas: 10 min
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Keyword: jajecznica, jajecznica na maśle, jajecznica z cebulą
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 358kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 4-5 jajek najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 50 g masła ¼ kostki
  • sól

Jak zrobić

  • Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.
  • Do cebuli wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.

Video

Wskazówki

Nutrition

Serving: 1porcja (połowa jajecznicy z 5 jajek z cebulą) | Kalorie: 358kcal | Carbohydrates: 5g | Białko: 14g | Fat: 30g | Tłuszcze nasycone: 16g | Cholesterol: 462mg | Sód: 375mg | Potas: 232mg | Cukier: 2g | Witamina A: 1220IU | Witamina C: 4mg | Wapń: 80mg | Żelazo: 2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!