Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Czerwona kapusta zasmażana
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu. Przepis na kapustę czerwoną zasmażaną, z dodatkiem odrobiny octu i złocistej zasmażki z mąki oraz czerwonego wina.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
czerwona kapusta zasmażana
Servings:
6
osób
Calories:
147
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
czerwonej kapusty
poszatkowana
50
g
masła
¼ kostki; stopione
3
łyżki
mąki
½
szklanki
wywaru warzywnego
½
szklanki
czerwonego wina
wytrawne
2
łyżki
octu lub soku z cytryny
sól, cukier, pieprz
Instructions
Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.
Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.
Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.
Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem, mocno podgrzewamy.
Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
wywar warzywny
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
147
kcal
|
Węglowodany:
17
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Cholesterol:
18
mg
|
Sód:
182
mg
|
Potas:
411
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
2112
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
1
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
1
µg
|
Witamina C:
95
mg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
64
µg
|
Wapń:
78
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
28
mg
|
Fosfor:
56
mg
|
Selen:
2
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!