Drukuj przepis
Wątróbka

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem to nieco odmieniona wersja klasycznej wątróbki z cebulą, bez mąki, za to z dodatkiem duszonych jabłek i aromatycznych ziół. Miękka i smaczna wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na tani obiad.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przepis na wątróbka z cebulą i jabłkiem
Przygotowanie 12 godz. 25 min
Czas gotowania 10 min
Całkowity czas 12 godz. 35 min
Liczba porcji 2 osoby

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych umyte, osuszone, oczyszczone z błon, wymoczone przez całą noc w mleku lub maślance, w chłodnym miejscu
  • mleko lub maślanka
  • 2 cebule drobno pokrojone lub posiekane w talarki albo w piórka
  • 1-2 winne jabłka obrane, pokrojone w kostkę lub w plastry
  • 2-4 łyżki masła klarowanego
  • suszony tymianek świeża mięta drobno posiekane
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym, następnie odsuwamy na bok patelni.
  2. Wątróbki szybko i na średnim ogniu obsmażamy ze wszystkich stron (nie można usmażyć jej za mocno, bo stwardnieje; powinna być zrumienione z wierzchu i miękka w środku), następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Na patelnię dokładamy pokrojone jabłko i dusimy całość przez 2-4 minuty pod przykryciem.
  4. Wątróbkę z cebulą i jabłkiem podajemy posypaną świeżą miętą, z dodatkiem ugotowanego ryżu lub ziemniaków.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak pokroić cebulę