Wątróbka

Wątróbka z cebulą i jabłkiem

Wątróbka z cebulą i jabłkiem to nieco odmieniona wersja klasycznej wątróbki z cebulą, bez mąki, za to z dodatkiem duszonych jabłek i aromatycznych ziół. Miękka i smaczna wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na tani obiad.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 12 hours 25 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 12 hours 35 minutes
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: wątróbka z cebulą i jabłkiem
Servings: 2 osoby
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 400 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych umyte, osuszone, oczyszczone z błon, wymoczone przez całą noc w mleku lub maślance, w chłodnym miejscu
  • mleko lub maślanka
  • 2 cebule drobno pokrojone lub posiekane w talarki albo w piórka
  • 1-2 winne jabłka obrane, pokrojone w kostkę lub w plastry
  • 2-4 łyżki masła klarowanego
  • suszony tymianek świeża mięta drobno posiekane
  • sól, pieprz

Instructions

  • Cebulę szklimy na niewielkim ogniu na maśle klarowanym, następnie odsuwamy na bok patelni.
  • Wątróbki szybko i na średnim ogniu obsmażamy ze wszystkich stron (nie można usmażyć jej za mocno, bo stwardnieje; powinna być zrumienione z wierzchu i miękka w środku), następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Na patelnię dokładamy pokrojone jabłko i dusimy całość przez 2-4 minuty pod przykryciem.
  • Wątróbkę z cebulą i jabłkiem podajemy posypaną świeżą miętą, z dodatkiem ugotowanego ryżu lub ziemniaków.

Video

Notes

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!