Sernik z malinami

Sernik z malinami

Kremowy sernik z malinami czyli przepis na najlepszy sernik z malinami na spodzie z batoników czekoladowych.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz. 15 min
Całkowity czas: 2 godz. 25 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: sernik z malinami
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 279kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarożku sernikowego wybierz gęsty, odlej serwatkę
  • 3 jajka białka oddzielone od żółtek
  • 50 g masła ¼ kostki; miękkie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 2 cukry waniliowe, albo 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ¾-1 szklanki cukru

Spód z batonikami

  • 6 sztuk batoników czekoladowych z karmelem i herbatnikiem w środku pokrojone na kawałki o szerokości ok. 0,5 cm
  • 50 g masła ¼ kostki; roztopione
  • 125 g maślanych herbatników zmielone w blenderze

Wierzch

  • 250 g świeżych malin
  • listki świeżej mięty opcjonalnie

Jak zrobić

  • Dno i brzegi tortownicy wykładam folią aluminiową.
  • Pokrojone batoniki, zmielone herbatniki i roztopione masło mieszam w misce, aż wszystko się delikatnie połączy, a kawałki batonów pozostaną nienaruszone. 
    Układam na dnie tortownicy, lekko przyklepuję, wstawiam do lodówki.
  • Żółtka ucieram z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Jeśli zamiast cukru waniliowego mam wanilię, dodam ją nieco później. Do utartych żółtek dodaję masło, ubijam na gładko.
  • Masę żółtkową, twaróg i mąkę ziemniaczaną miksuję na gęsty krem. Teraz można dodać miąższ laski waniliowej. Dolewam śmietankę kremówkę i ucieram na gładką masę.
  • Białka ubijam na pianę z 1/2 szklanki cukru (piana nie musi być ubita na sztywno, może mieć tzw. miękkie czubki). Dodaję do masy twarogowej, mieszam delikatnie łyżką.
  • Masę wylewam na schłodzony spód i wstawiam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 °C. Po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę jeszcze 2 godziny. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem środek ciasta. Patyczek powinien być delikatnie wilgotny – żeby sernik nie wyszedł zbyt suchy.
  • Ciasto chłodzę w piekarniku, przy uchylonych do połowy drzwiczkach. Potem wstawiam do lodówki, a gdy mocno się schłodzi, układam na wierzchu maliny.

Video

Wskazówki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Twaróg domowy - jak zrobić

Nutrition

Serving: 130g | Kalorie: 279kcal | Carbohydrates: 29g | Białko: 9g | Fat: 13g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 64mg | Sód: 345mg | Potas: 145mg | Fiber: 1g | Cukier: 21g | Witamina A: 400IU | Witamina C: 4.2mg | Wapń: 83mg | Żelazo: 0.7mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!