Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane najlepsze, chrupiące, z ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki ziemniaczane - przepis na placki z ziemniaków z cebulą i czosnkiem.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Keyword: placki ziemniaczane
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 131kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 750 g sypkich ziemniaków obrane
  • 1 cebula duża
  • 1 ząbek czosnku opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
  • ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić

  • Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki.
  • Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.

Video

Wskazówki

  1. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Nutrition

Serving: 1sztuka | Kalorie: 131kcal | Carbohydrates: 12g | Białko: 3g | Fat: 7g | Cholesterol: 27mg | Sód: 598mg | Potas: 287mg | Fiber: 1g | Witamina A: 40IU | Witamina C: 7.9mg | Wapń: 25mg | Żelazo: 2.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!