Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem przygotowany z dodatkiem świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki. Najlepsze spaghetti z tuńczykiem, pomidorem i natką pietruszki.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Keyword: makaron z tuńczykiem
Liczba porcji: 4 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki w oliwie
  • 6 małych pomidorów obrane ze skórki, przekrojone na pół; lub 1 puszka całych pomidorów Fine Food
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno pokrojony
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki natki pietruszki drobno pokrojona
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Tuńczyka podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na klarowanym maśle.
  • Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek, szklimy na małym ogniu czosnek i natkę pietruszki.
  • Do czosnku i natki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Świeże pomidory należy poddusić z czosnkiem i natką przez kilka minut pod przykryciem.
  • Warzywa dodajemy do tuńczyka i znów podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z masłem, aż całkowicie się roztopi.
  • Nakładamy makaron na talerze, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią.

Video

Wskazówki

  1. Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
  2. Jak ugotować makaron
  3. Jak sprawdzić świeżość ryby
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!