Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem i wanilią lub cynamonem oraz żółtkiem czyli najlepsze naleśniki z serem twarogowym jak w domu u mamy. To bardzo pożywne i sycące naleśniki z twarożkiem, który, w nieco wzbogaconej wersji, można zastąpić serem mascarpone.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne, Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: naleśniki z serem
Liczba porcji: 6 osób
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody kranówka lub mineralna gazowana
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie z białego sera

  • 500 g twarogu zmielony w maszynce o drobnych oczkach
  • 2-4 łyżki śmietany opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy
  • 8 łyżek cukru lub cukru waniliowego najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera 1 bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana
  • miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 żółtka

Jak zrobić

  • Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto.
  • Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na niezbyt dużej ilości oleju.
  • Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery”.
  • Naleśniki można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub frużeliną, albo kwaśną lub bitą śmietaną.

Video

Wskazówki

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki z serem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą.
  3. Naleśniki z serem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać specjalny twaróg bez laktozy lub twarożek przygotowany z jogurtu greckiego czy na grzybku tybetańskim (kefirowym).
  4. Naleśniki z serem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu lub twarożek kokosowy/migdałowy do farszu.
  5. Naleśniki z serem bez jajek - jajko w cieście można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia, a w farszu - pominąć lub zastąpić połówką dojrzałego banana (można wtedy dodać mniej cukru)
  6. Naleśniki z serem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki z serem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu lub twarożkiem roślinnym.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić domowy twaróg
  4. Jak zrobić ser do naleśników
  5. Jak zrobić masło klarowane
  6. Jak zrobić cukier waniliowy
  7. Jak wyparzyć jajko
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!