Naleśniki z serem i wanilią lub cynamonem oraz żółtkiem czyli najlepsze naleśniki z serem twarogowym jak w domu u mamy. To bardzo pożywne i sycące naleśniki z twarożkiem, który, w nieco wzbogaconej wersji, można zastąpić serem mascarpone.
2-4łyżki śmietanyopcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy
8łyżekcukru lub cukru waniliowegonajlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera 1 bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana
miąższ z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu
2żółtka
Instructions
Składniki na nadzienie mieszamy w miseczce.
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto.
Smażymy naleśniki na patelni z obu stron, na niezbyt dużej ilości oleju.
Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery”.
Naleśniki można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, konfiturą lub frużeliną, albo kwaśną lub bitą śmietaną.
Naleśniki z serem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać specjalny twaróg bez laktozy lub twarożek przygotowany z jogurtu greckiego czy na grzybku tybetańskim (kefirowym).
Naleśniki z serem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu lub twarożek kokosowy/migdałowy do farszu.
Naleśniki z serem bez jajek - jajko w cieście można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia, a w farszu - pominąć lub zastąpić połówką dojrzałego banana (można wtedy dodać mniej cukru)
Naleśniki z serem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki z serem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu lub twarożkiem roślinnym.